Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 april 2018

Parlement voor herindeling

Hoeksche Waard, 18 april 2018 –  Het gaat er van komen. Op 1 januari is de gemeente Hoeksche Waard een feit. Op dinsdag 24 april is de stemming, maar de knopen zijn geteld. De regeringscoalitie, GroenLinks en PvdA stemmen zeker voor. De SGP slaapt er nog een nachtje over. PVV, SP en 50+ zijn verklaarde tegenstanders. Anderen hebben zich nog niet uitgesproken. Een ruime meerderheid, dus aan het werk.

Tijdens het debat dook de oppositie vooral in de rol van het waarderen van de stem van de inwoners. Hoe die stem onderbouwd is, weet niemand van de deze sprekers.
VVD was zakelijk en snel duidelijk voor. CDA met een verdeelde club in de Hoeksche Waard maakte een pragmatische afweging. GroenLinks verslikte zich een beetje in de posities van PS, gemeenteraden en de burgerpeiling, maar hield stand bij de beste keus.
Een prima bijdrage van de Hoeksche Waardse Monica den Boer, niet toevallig uit eigen huis. Ze was duidelijk het best voorbereid. Haar afwegingen vatten de situatie scherp samen, deed recht aan het maatschappelijk middenveld en schetste de kansen voor het gebied in alle gremia en haar inwoners. Geen kamerlid waagde het haar te onderbreken of vragen te stellen. Er was geen speld tussen te krijgen. Het was stil aan de overkant.
Nog even stemmen komende week en dan de schouders eronder: Eén en onverdeeld!
Mini-interview na afloop met Monica: https://twitter.com/Folkert72/status/986577349960445954/video/1